onsdag 13 april 2011

Vilka nötter är bäst?

Nötter är inte bara goda, de är också nyttiga för vår hälsa. Genom att byta ut godiset mot nötter ibland kan vi göra en stor insats för vår kropp. En bra sak med nötter är att fetthalten är hög utan att kroppsvikten påverkas nämnvärt. Undersökningar visar att fett från nötter inte tas upp av kroppen i lika hög grad som andra fettrika livsmedel. Det fett som tas upp är dessutom gynnsamt för våra blodkärl. Kombinationen av de nyttiga fettsyrorna och alla kostfiber som nötter innehåller gör att det skadliga LDL-kolesterolet i blodet sjunker. Nötter innehåller dessutom mycket protein, vilket gör att de mättar bra. Nötter gör också att blodsockret blir stabilare och innehåller även mängder av vitaminer och mineraler. Det perfekta mellanmålet med andra ord!

Så vilka nötter ska man välja?

1. Valnöt: Valnöten har enligt ny forskning utsetts till kung över alla nötter. Den innehåller nästan dubbelt så mycket antioxidanter som sina konkurrenter. Den är dessutom mycket rik på Omega-3 och kan därför rekommenderas till personer som sällan äter fisk.



    2. Mandel: På andra plats kommer mandeln som innehåller massor av E-vitamin som stärker immunförsvaret. Den är också rik på järn och magnesium. Mandeln är bra för den som vill ha ett nyttigt och mättande mellanmål som håller blodsockret stabilt.



    3. Jordnöt: En nyttig och proteinrik nöt som är rik på niacin, E-vitamin och resveratol (ett vitamin som även finns i rödvin). Man bör dock välja den osaltade varianten. Rekommenderas till personer som vill bygga starkare muskler.



    4. Hasselnöt: Innehåller massor av nyttigt enkelomättat fett. Genom att äta hasselnötter får du även i dig magnesium, järn samt vitaminerna B1 och E. Bra för den som vill stärka immunförsvaret.



    5. Pistagenöt: Har ett högt innehåll av fibrer och protein, vilket gör att nöten mättar effektivt. Den innehåller även kalium som är viktigt för muskel- och nervfunktionen och för att reglera hjärtrytmen och blodtrycket. Pistagenöten kan därför rekommenderas till personer som har högt blodtryck.






    Källa: Inspirerad av SVT Vetenskap och Aktiv träning.

    2 kommentarer:

    1. På vilken plats hamnar cashewnöten då?

      SvaraRadera
    2. Den kommer på plats nummer 7 eftersom den är rik på zink, fosfor, kalium och järn. Paranöten ligger på plats nummer 6.

      SvaraRadera