onsdag 23 februari 2011

Choklad kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar



Kakao (Theobroma cacao) är en mycket omtyckt växt som genom tiderna har använts som medicin för alla möjliga sorters symptom och åkommor. Det har bland annat ätits för att förebygga och lindra hjärtklappning, svimning, dyspné (andnöd) och kärlkramp. Intresset för hur choklad och kakao påverkar hjärt-kärlsystemet har stigit de senaste åren och många studier har gjorts på detta område som följts av ett antal metaanalyser. Forskarna tror att det är flavanoler i kakao som leder till de gynnsamma effekterna. Flavanoler finns även i vissa frukter och bönor samt i te och vin.

Kunaindianerna är bosatta på San Blas-öarna i Latinamerika och har en kosthållning som till en anmärkningsvärt stor del består av kakao. Dessa människor förtär en stor mängd kakao varje dag då det är en del av deras matkultur. Ofta är den kakao som äts också berikad med mycket salt. Det har visat sig att Kunaindianerna tillhör en av de befolkningsgrupper som är mest skyddade mot åldersberoende blodtrycksstegring, nedsättning av njurarnas funktion och hypertoni i hela världen. De är även mer skonade från hjärt-och kärlsjukdomar och diabetes jämför med andra grupper. Något som är mycket intressant är att skyddet försvinner när indianerna flyttar in till fastlandet där de inte har tillgång till samma diet. Detta tyder på att det är konsumtionen av kakao innehållande flavanoler som påverkar indianerna hälsa positivt.

Flera studier visar att ett ökat kakaointag haft positiv effekt för att minska prevalensen av hjärt-och kärlsjukdomar. En stor studie har gjorts i Sverige där 31 823 friska kvinnor (utan hjärtinfarkt eller hjärtsvikt) studerades med 9 års uppföljning. Det konstaterades att de kvinnor som hade ätit en måttfull mängd choklad hade minskad risk att läggas in på sjukhus en dö på grund av hjärtsvikt. Intresset för att börja behandla exempelvis högt blodtryck med flavanolrika kakaoprodukter som mörk choklad har ökat. Det är dock än så länge för tidigt att börja ordinera choklad som behandling till patienter med hjärt- och kärlsjukdomar.




3 kommentarer:

  1. Så kommer det svåra. Var kommer chokladen resp kakaon från? Diktaturer i VästAfrika? Barnarbete i LatinAmerika? Ett jyst skördat giftfritt och obehandlat kakao blir nog dyrt men det är kanske värt det. Hur mycket behöver man äta per dag tro?

    SvaraRadera
  2. Kul med en blogg Maja! Lägger till den i min länklista med en gång.

    Det etiska valet av choklad är ju knepigt förstås men det finns väl en uppsjö olika "märkningar" som kan guida en i den djungeln? Här i Moçambique verkar de inte konsumera särskilt mycket choklad iaf inte med någon högre kakaoprocent. Det enda som jag stött på är Nestléprodukeer importerade från Sydafrika.

    SvaraRadera
  3. Sånt där är alltid lite klurigt. Den här sidan är ganska bra: http://isil.se/AB/Butik/catalog/index.php/choklad-chokladkakor-c-23_54

    Här går det att se vilket land kakaon kommer ifrån, vilken producent samt om varan är kravmärkt, fairtrade-märkt eller ekologisk. De har även kaffe och en massa andra produkter där man kan spåra varan på samma sätt.

    SvaraRadera