måndag 28 februari 2011

Kvinnliga tårar minskar den sexuella lusten hos män

Förmågan att fälla tårar på grund av känslor är något som anses unikt för människan. Det finns en rad psykologiska teorier kring tårarnas funktion och betydelse samt fysiska förklaringar som att tårarna exempelvis skulle skydda ögat, men den funktionella betydelsen är fortfarande lite av ett mysterium. Efter att forskning visat att tårar från möss kan fungera som en kemisk signal och på så vis påverka det sexuella beteendet hos gnagarna, bestämde sig ett gäng israeliska forskare för att ta reda på om mänskliga tårar kunde ha samma funktion.

24 försökspersoner av manligt kön fick lukta på en bomullstuss indränkt i antingen tårar eller saltlösning. Tårarna hade samlats ihop från unga kvinnor som i isolerade rum hade fått se på sorgliga filmer. Experimentet var dubbelblindat, vilket innebar att både forskare och försöksperson var ovetande om vilka försökspersoner som fick tårar och vilka som fick saltlösning.  Männen fick sedan (med bomullstussen under näsan) studera bilder på kvinnliga ansikten och sedan poängsätta utifrån den sexuella attraktion som ansiktena väckte. Det visade sig att den sexuella lusten minskade hos de män som luktat på kvinnliga tårar.

Det visade sig i ett andra experiment att lukten av tårar även minskade den självskattade sexuella upphetsningen hos männen. Dessutom minskade fysiska tecken på upphetsningen som exempelvis puls och andning. Utöver detta mättes även aktiviteten i de delar av hjärnan som normalt stimuleras vid sexuell upphetsning med hjälp av en funktionell magnetkameraundersökning och också här kunde forskarna se en minskning i aktivitet.  Det tycks alltså finnas en kemisk signal i de mänskliga tårarna som minskar intresset för sexuell aktivitet, ännu är det dock oklart vilken kemisk agent som orsakar dessa reaktioner.

Källa: Gelein S, et al. Science. 2011;331:226-30

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar